Oscar 2020: Parasite, Joker, 1917

A iesit exact cum am prezis si cum imi doream. Parasite, acest film minunat, a luat patru Oscaruri. Best international film, best picture, best scenario and directing. Si, tot fix cum imi doream, Joaquin Phoenix, Oscar pentru Joker.

Am vazut acum 1917. A fost exact cum intuiam. Pare un film in care s-a lucrat atat de mult pe cum sa fie filmat incat au uitat sa mai adauge continut filmului. E filmat impecabil (si e meritat oscarul pentru cum e filmat), dar in rest… nu exista o singura idee in film, nimic memorabil, nicio clipa nu empatizezi cu personajele care sunt atat de sterse. Un film pe care l-am vazut pe viteza 1.5 si 2.0 si tot era greoi. Un film fara dialog, previzibil, insipid. O submediocritate filmata sublim. Cred, sau mai degraba sper, ca daca nu era atat de bine filmat, n-ar fi ajuns sa fie nominalizat pentru oscar acest film absolut oarecare. In prima ora cel putin nu se intampla absolut, dar absolut nimic. Apoi ceva explozii si, asa cum era de asteptat, eroul ajunge cu bine, livreaza mesajul si se petrec toate cliseele pe care le poarta acest gen de film. Era mai interesant daca urmaream doi controlori de tren mergand prin parc. Macar acolo nu stiai cum va fi tot filmul si cum se va termina.

Daca ma bucur atat pentru Bong Joon Ho (acest om extraordinar, cu o imaginatie superba) e pentru ca prin Parasite (primul film care n-a fost in engleza si a luat Oscarul) va seta, sper, un standard de calitate, iar filme rasuflate si clasic americane de genul Irishman, Once upon a time in Hollywood si 1917 nu vor mai avea ce sa caute la nominalizari de Oscar.

Tot ce e american e fara viata, incep sa cred ca filmele americane sunt zapada artificiala. A trebuit sa apara ceva din Coreea de Sud ca sa putem spune: iata un Film, iata o serenada pentru Cinematografie.

Exceptie facand, fireste, Joker, care e un film american onorabil, si directorul Todd Phillips merita toate felicitarile, cum ovatii infinite merita si Joaquin Phoenix.

Pentru ca eram atat de entuziasmat pentru Parasite si Bong Joon Ho, am privit live decernarea premiilor Oscar, si la un moment dat Bong Joon Ho spune ca are deja planificat si lucreaza laun nou film, de sase (6!) ore. Acum am deja asteptari imense de la ceea ce cred ca pot spune fara rusine de acum, cel mai talentat regizor al timpului nostru.

Poate ca cel mai frumos compliment ar fi sa spun, avand in vedere faptul c-a declarat ca-si doreste sa fie “hitchcockian”: Bong Joon Ho – acest Alfred Hitchcock din Coreea de Sud.

Cristian Tudor Popescu spune despre Parasite c-a fost si preferatul sau si Bong Joon Ho reuseste să creeze un sentiment inclasabil. Imaginile vorbesc de la sine, putea sa nici nu aiba subtitrari, e atat de bine facut incat il putea intelege oricine.

Si sunt de acord cu ce spune. Nu stii daca sa razi, sa plangi, sa cazi pe ganduri sau toate la un loc.

Jonathan Pryce merita Oscar, spune Cristian Tudor Popescu. Si eu mi-as fi dorit… dar totusi impactul din Joker e mult mai puternic. E, practic, un rol facut ca sa ia Oscar. Altfel, e imperial Jonathan Pryce. Iar The Two Popes merita introdus la Best Picture, e net superior tuturor de pe lista. Joker, Parasite, The Two Popes, astea au fost marile filme demne de Oscar anul acesta.

Tot CTP vorbeste si despre Avengers si moartea cinematografului: “O altă formă de moarte a cinematografiei: efectele speciale de dragul efectelor speciale. În Avengers, scenariul e pentru școala ajutătoare din Fierbinți. Drama e că sunt mulți tineri care n-au văzut decât Avengers, care n-au văzut decât Star Wars – și consideră că asta e cinematograful.”

Cat despre Little Women (am intuit bine sa stau departe de el), CTP spune: “am rezistat doar primele 30 de minute, cum sunt filmele de spionaj, filmele de aventura, acesta e un film de-geaba. Nici macar nu se ridica la nivelul de cliseu.” :))

Gasiti emisiunea integrala aici (o recomand cu drag, m-am uitat la toata, are umor CTP, iar opiniile sunt pertinente, ramane un mare critic de film): https://bit.ly/2H7N5rO

Sustine cu 4 lei pe luna:

patreon.com/BogdanLiviu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *