Crede si nu cerceta / Cei saraci cu duhul / Andrei Plesu

Există ideea generală că Creștinismul are ceva cu prostia, în sensul pozitiv. S-a inventat și-un text: “Crede și nu cerceta” – nu există în Biblie asta, nu știu cine a inventat acest lucru. Și există ideea că “Lumea va fi a proștilor”. Vreau să protestez filologic și teologic împotriva acestei interpretări: e vorba despre faptul că sunt unii care chiar când sunt bogați, rămân în duh săraci – și ei au un viitor. După cum sunt unii care chiar fiind săraci, au pe creier numai bogăția – și ei sunt eșuați. “Fericiți cei săraci cu duhul” înseamnă: fericiți cei care, chiar dac-ajung bogați, nu devin dependenți de bogăția lor, nu se identifică cu bogăția lor și în general nu iau bogăția drept o definiție a vieții și a identității lor. Cred că e un sfat foarte bun mai ales pentru cei care au succes și care fac avere – foarte bine, dar nu trebuie niciodată să te identifici cu ea, trebuie să rămâi în duh, în adâncul tău: sărac. (Andrei Plesu)

Sustine cu 4 lei pe luna:

www.Patreon.com/BogdanLiviu

2 thoughts on “Crede si nu cerceta / Cei saraci cu duhul / Andrei Plesu

  1. Cory Popescu

    “Fericiti cei saraci cu duhul” sau in biblia engleza “the meek shall inherit the earth” “meek” de fapt inseamna docil, ascultator, smerit, supus, adica de fapt nu cel care are puterea si da cu biciul cum ii vine, ci cel care este ingaduitor si iertator.

    Iar in Wikipedia “meek” este calificat ca “powerless” adica chiar acela care nu are puterea, nu este stapan, nu domina pe altii, este smerit. Deci biblia este tradusa prost, mai degraba as traduce “meek” cu “smerit”. “Fericiti cei smeriti caci a lor va fi imparatia cerurilor”

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.